元々の発端は、あるディナーパーティーに呼ばれ、そこで普段制限しているパンを食べたらしい。めちゃめちゃ美味しいガーリックブレッドで、結構な量を食べてしまったとか。
その夜から体調が悪くなり、腹痛、吐きまくりの日々が続き、ろくに食べられない状態に陥っていた。「今口にしているのはBone brothだけ」と言う。彼女は友人達に助けを求め、このBone brothを作ってもらって 命を繋いていた。
その話を聞いて、私も力になりたいと思い、「私も作る!」と宣言した。
Lydiaには去年の日本行のチケット代を出して貰うという、すごい恩があるし、日頃からMr. Hubbyもお世話になっているし、こういう時こそ恩返しをしなければ!と思って立ち上がったわけ。
でも、「Bone broth」ってなんぞや?
そっから始まり。
Chicken stockや、Beef stockとどう違うわけ?
グーグルしてみました。
呼び方の違いだけで、基本的には同じ。鶏や牛などの骨を野菜やハーブ、スパイスなどと煮込んで出来たのがBroth。なんだ、知ってるよ。それだけ?と最初が思ったが、その栄養価の高さまでは知らなかった。
キーポイントは骨。この骨をじっくり何時間、何日とかけて煮込む事によって骨や靭帯に含まれている栄養素を取り出す事ができる。この栄養素が、コラーゲン、プロリン、アミノ酸、グルタミン酸など。またカルシウム、マグネシウム、リン、ケイ素、硫黄などのミネラルも豊富で、身体が無理なくそれらの栄養素を取り入れられる。
これらの効果は、免疫システムをパワーアップし、間接の痛みや、セルライトの縮小にも効果がある、という事だ。
すごいね、次のスーパーフードじゃん!
Lydiaが言わなければ、知らなったよ。新しい発見っす。
早速、鍋一杯のBone Brothを作り、Mason Jar大瓶4本ぐらいをパックして、Lydiaのとこまで配達に行ってきた。
その後、彼女からお礼のメールが届いた。
「ハニー、あなたの作ったBone Brothが一番美味しかったわ。レシピを教えてちょうだい!」
Wow!そうかい! それは嬉しいじゃないの!
という事で、以下が私が返事で書いたレシピの説明よ。
次は自分の為に作ろうと思ってる。
Hi Lydia,
Here is what I did to make your bone broth:
A)
Got 3lbs of chicken bones from Laurelhurst Market.
Got 1-2lbs of beef bones from Whole Foods.
They are all from good sources.
Veggies are all organic and water is filtered.
2 carrots
1 onion
2 stalks of celery
2 table spoons Apple Cider Vinegar
12 -15 peppercorns
3 - 5 Bay leaves
10 cups of water
B)
1/2 - 1 bunch of parsley
1 whole garlic
Some drops of fish sauce
Some recipe says cook on the stove top for 72 hrs!
I borrowed a pressure cooker from my friend. With Evan's research, a pressure cooker would extract more minerals and nutrients from the bones than a slow cooker. So I decided to use a pressure cooker.
Put all ingredients from A in the pressure cooker. Some recipe says roast the bones for about 30min before cooking. It sounds very good but I didn't do it since I got the idea after I already started cooking... I would like to try that next time.
I cooked in the pressure cooker for 50min in High pressure twice and simmer for 1hr twice, alternately.
Put ingredients from B to finish up. I actually put the parsley from the beginning, but it might be a better idea to put it at this point. More aroma and flavor of it?
Cook in the High pressure for 40min. And after that let it cool down in the cooker.
After the broth is completely cooled down, strain and put it in the fridge.
This is the amazing part - the fat will set up on the surface like white cover. Scrape the fat off and put in a jar to keep. This is a wonderful fat to cook with. I made stir fried chard with this fat. It was so delicious! I really love this! Then pour the broth into containers like mason jars. Some says pour into the broth with the fat so that fat will work as a seal of the broth in the jars and take it off when you drink the broth.
I am so glad you like it and think it is so delicious!
I didn't know about bone broth and its wonderful nutrients!
I am telling this to my friends and thinking about buying a pressure cooker with stainless insert for myself! So that I can have the broth to maintain and keep up the health in the everyday life.
Hope you are getting better day by day.
If you need anything, or have question, please let me know!
Luv you.
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